Google ne aradığımızı işte böyle biliyor! Google’a bunu yazmayın

Google, kullanıcıları kendine çeken gelişmiş algoritmalarıyla dünyanın en popüler arama motoru. Ancak şirket tarafından kullanılan teknoloji o kadar gelişmiş ki sadece aradığınız şeyi göstermekle kalmıyor, aynı zamanda aradığınız şeyi tahmin ederek tavsiyelerde bulunuyor. Arama yaptığınızda yazacağınız cümleyi sanki sizi tanımış gibi tamamlar. Peki, şirket bunu nasıl gerçekleştiriyor? Google, aradığınız şeyi nasıl belirler?

Google’a Bunu Yazmayın

Bilgisayarınızda ya da mobil cihazlarınızda Chrome, Mozilla ya da Edge gibi Google destekli bir tarayıcıyı çalıştırın. Arama çubuğuna aramak istediğiniz şey hakkında bir cümleyi yazın. Google arama çubuğunda uygun tahminleri sunacaktır. Bu tahminler kesinlikle kasıtlı değil. Şirket, sizi tanıyarak aramak istediklerini tahmin edebilir.

Peki Google’ın aradığımız şeyleri nasıl tahmin edebilmesi mümkün? Bunu öğrenmek için bir yöntem kullanacağız. Teknoloji devi, her alanda faaliyet gösteren servisleri ile bu yüzyılın en değerli varlıklarını anında toplıyor. Günümüz verileri, Google tarafından işleniyor ve çalışma performansımızı iyileştiriyor.

Google hesabımız aracılığıyla toplanan verilerin yanı sıra IP adreslerimizin daha önceki verilerinin de toplanmasına izin verilebilir. Google’ın aradığımız şeyleri nasıl biliyor sorusuna yanıt bulmak ve daha iyi anlamak için iyi bir yol var. Google Chorme gibi tarayıcımızdan anında erişebileceğimiz ve canlı olarak izleyebileceğimiz bir yöntem.

Google Chrome’un çok amaçlı arama çubuğuna “chrome://omnibox/” yazın ve enter tuşuna basın. Verileri görüntülemek ve Google’ın nasıl veri topladığı hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu, her tarayıcıda farklı olabilir. Örneğin, Microsoft Edge tarayıcısı için “edge://omnibox/” yazın. Enter tuşuna bastığınız küçük bir arama çubuğu ile karşılaşacaksınız. Bu çubuğu kullanarak sekmelere ayarlayabilirsiniz.

Karakterleri küçük arama kutusuna yazmaya başladığınızda, arama geçmişinize, arama sonuçlarınıza ve yer işaretlerinize dayanarak tahminler gösterilecektir. Daha sık ziyaret ettiğiniz bir URL yazmaya başlarsanız, tarayıcı en son ne zaman ve ne sıklıkla ziyaret ettiğiniz gibi çok daha fazla bilgi gösterecektir. Aslında, tarayıcınızın ne kadar büyük bir hafıza kapasitesine sahip olduğunu ve Google tarafından bu verileri nasıl saklandığını göreceksiniz.

Google tarafından toplanan kişisel verilerin daha fazlasını görmek için çeşitli tarayıcı adresleri kullanılabilir. Örneğin, “chrome://media-engagement/” kelimesini yazarsanız, medya etkileşimi için ziyaret ettiğiniz web sitelerini gösterir. Ayrıca, “chrome://predictors/” adresine tıklarsanız gerçekten şaşıracaksınız. Bu adresi tarayıcınıza yazarsanız, Google tarafından önerilen ve arama yaptığınızda en çok ziyaret edilen web sitelerini görebilirsiniz. Bu nedenle, Google verilerinizi kullanarak yaptığı analizi göreceksiniz.

Google Veri Toplama Sürecini Nasıl Yürütüyor Ve Bu Verileri Hangi Amaçlar İçin Kullanıyor?

Bu bilgi 21. yüzyılın hazinesi. Büyük şirketler, bu değeri elde etmek ve depolamak için çok para harcıyor. Veri konusunda dünyanın en büyük ve en iyi şirketlerinden biri olarak bilinen Google, zaten bilinen bir gerçektir. Sizin hakkınızda öğrendikleri her şey, daha iyi bir deneyim ve daha fazla para kazanmaları için önemlidir.

Veriyi her şirket sever. Google için veri çok önemlidir. Google hesabınız ve IP adresiniz aracılığıyla sizi belirleyebiliyor. Servisler, aradığınız aramalardan dolaştığınız uygulamalara, dinlediğiniz müzik türünden indirdiğiniz uygulamalara kadar sanal dünyadaki neredeyse her hareketinizi izliyor. Toplanan veriler analiz edilebilir ve anket çalışmalarında kullanılabilir. Bu yaz hangi ürünlerin daha fazla sattığını gösteren veriler Google tarafından kolayca erişilebilir.

Sizden toplanan veriler kullanılarak size daha uygun reklamlar gösterilebilir. Google’ın para kazanma olasılığı da artar, çünkü ilgili reklamları gördüğünüzde daha fazla reklam göreceksiniz. Sadece reklamlarda görünmekle yetinmez. Ayrıca verileri kullanarak sizi daha iyi tanır ve aramalarınızı optimize ederek daha iyi bir performans sağlar.

Üzerine dersler okutulan “Büyük Veri” kavramı, üzerine yazılan paragraflarla sınırlı değildir. Bu noktada, “Google neyi arayacağımızı nasıl biliyor?” sorusunu sormak bile Google’ı aşağılamak anlamına gelir. Bu bilgileri daha iyi anlayan Google, bu bilgilerin ardından aramak istediğimiz şeyleri belirleyebilir.

Değerlendirmeler

0 %

Üye Skoru

0 değerlendirme
Değerlendir

Paylaş

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir