Dragon’s Dogma 2 İnceleme 2024 / PS5
Dragon’s Dogma 2 İnceleme 2024 / PS5 serisinin ilk oyunu 2012 yılında piyasaya sürüldü ve sıra dışı bir RPG deneyimi sunuyordu. Dark Souls gibi güçlü bir rakibin gölgesinde kaldı. Demon Souls sever biri olarak, satın aldığım Xbox 360 ile birlikte elime geçen oyunun başında bir süre oynasam da, önceliğimi Dark Souls’a vermeyi tercih etmiştim. 2013 yılında piyasaya sürülen Dragon’s Dogma: Dark Arisen, “daha güncel halini deneyeyim” düşüncesiyle PS Plus ile ücretsiz olarak sunulduğu için oyunu oynamaya başladım.
Dragon’s Dogma 2 İncelemesi (PlayStation 5)
Konsol özel oyun olarak başladığı macerayı, 2015 yılında yayınlanan ve yalnızca Japonya’da oynanabilen bir MMORPG olan Dragon’s Dogma PC sürümü ile devam ettirdi. Bu oyun gerçekten eğlenceli olsa da, Japonya’da yaşamadan önce hiç bilmiyordum. Ancak VPN kullanmadan başka ülkelerde oynanmaması nedeniyle gözden uzak kaldı ve serinin tanınmasına yardımcı olmadı. Netflix ayrıca bir anime hazırladı. Hikayenin amacı ve faydadan çok zararı mı oldu tartışılıyor.
Dragon’s Dogma, oyuncuyu dünyanın içine bırakan ve “haydi bul yolunu” diyen devam oyunudur. Bu oyunda oyuncuyu daha fazla destekleyip yardım ediyor mu yoksa aynı atmosferi koruyarak sabırlı oyunculara muhteşem bir oyun deneyimi sunuyor mu? İncelemeyi başlatalım.
Hikayemiz, Pawn adı verilen hizmetkarlar arasında bir madende başlar. Aniden ortaya çıkan bir saldırıda kılıcı kapıp düşmanın tepesine atlıyor ve savaşın sonunda sadece bir hizmetkar olmadığımızı öğreniyoruz. Arisen olduğumuz ve kaderimizin değiştiğini öğrendiğimizde yanımızda olan Pawn ile birlikte bir Griffin’in tepesine atlıyoruz ve kendimizi bulma yolculuğuna çıkıyoruz.
Arisen, sadece bir ünvan değil; Pawn olarak bilinen gizemli hizmetkarların itaat ettiği bir lider ve aynı zamanda krallığın gerçek lideri. Tabii, bunu hak etmek için önce bir ejderha tarafından göğsünüz açılıp kalbinizin sökülmesi gerekiyor ve her dünyada sadece bir Arisen var ama küçük ayrıntılar. Bir Arisen hükümdarı zaten krallığın başında olduğundan, bizim ortaya çıkışımız garip.
Oyunun hikayesi tipik bir başlangıç yapsa da, olayların daha da karmaşık hale geldiğini görüyoruz. Tıpkı ilk oyunda olduğu gibi, burada da siyasi çatışmalar, kurtarılmayı bekleyen insanlar, avlanacak düşmanlar ve ejderhaları öldürmemiz gerekiyor. Aslında tamamen Game of Thrones havası var, ancak biz macerayı yönettiğimiz için saçma şeyler daha az.
Oyunun ana konusuyla ilgilenirken, çok sayıda ek görevle karşılaşıyorsunuz. Bu görevlerin başlıkları “Acemi askeri kurt dövsün diye gönderdik gelmedi” veya “Bizim çocuğu gördün mü?” olsa da çoğunun sonu ilginç yerlere, hatta bazen ana görevlere yol açıyor. Burası yaşayan bir dünya olduğu için, acemi askere vaktinde yetişmezseniz, cenaze evinde gömülmek zorunda kalacaktır.
Genel olarak, hikayeden çok memnunum çünkü basit bir getir-götür görevi ile normalde bilmediğim bir yeri keşfetmek ve karakterimi geliştirecek beceriler kazanmak çok eğlenceli bir deneyim. Bu sırada ana hikayede bana fayda sağlayabilecek detayları öğrenmek de çok keyifli. Hikaye anlatımı, bazı olayların anlaşılması için oyun içi araştırma yapmanız gerekiyor ama yine de memnunum. Bu arada, oyunun çok sayıda sonu var ve gerçek sona ulaşmak için çok sayıda keşif yapmak gerekiyor. Bu nedenle, oyun hakkında araştırma yapmaktan çekinmeyin.
Arens ve Pawn Club
Dragon’s Dogma 2’de, Great Dragon tarafından kalbi sökülüp kendisine meydan okuyacak kişi olarak seçilen Arisen’ı yönetiyoruz. Pawn adlı hizmetkarların yardımı elimizin altındaki en büyük güç olsa gerek. Hem kendi oluşturduğumuz Pawn’ları hem de diğer Arisen’lardan kiralayabileceğimiz Pawn’ları kullanarak normal bir RPG partisine sahip oluyoruz.
Başlangıçta seçebileceğimiz meslek sayısı çok sınırlı ve net. Bir dövüşçü, büyücü, okçu veya hırsız arasından seçim yapıyoruz. Tıpkı ilk oyunda olduğu gibi, alt meslekler var ve bir alanda ilerledikçe diğer meslekler açılır. Dövüşçüler daha sonra Savaşçı veya Büyücü veya Sihirbaz oluyor. Tabii ki her iki alanda da ilerleyip büyümek mümkün. Okçu ve Büyücü alanlarında seviye atlayan bir karakter, Magic Archer mesleğini açabilir ve okları büyütebilir.
Meslekler konusunda seçim yaparken çok rahat olabilirsiniz; yeni bir mesleğe geçiş yapmak kolaydır ve doğrudan ihtiyaç duyduğunuz başlangıç ekipmanları sağlanır. İstediğim meslekler arasında geçiş yaptım ve en çok zevk aldığım meslekle devam ettim. Meslek değiştirmek, eski mesleğiniz tamamen silinmediğinden ve ilgili kurumlarda ücret gerektirmediğinden çok faydalı bir özellik.
Oyundaki meslekler arasında belirgin oynanış farklılıkları olduğundan, aynı sınıfın lacivertini oynuyor gibi hissetmiyorsunuz. Dövüşçü olarak başlayıp Savaşçı olarak geçince savunmayı tamamen boşverip düşmanın arasına kafalama dalmak, Hırsız ile görünmez olup sinsice bıçakları saplamak veya “bütün silahlar benim” diyen Warfarer ile ekipman değiştirmek tamamen farklı bir deneyimdir. Oyundaki tüm meslekleri deneme fırsatım olmadı, bu yüzden kısıtlı inceleme süresi nedeniyle bazı şeyleri hızlı bir şekilde tamamlamak zorunda kaldım. Hepsini bir kez daha deneyeceğim.
Pawn’ımız da bizim gibi özgürce meslek öğrenebildiğinden daha rahatız. Partide bir Okçu ve Büyücü var, ancak yakın dövüş için kimse yoksa, diğer oyuncuların (ya da Capcom tarafından tasarlanan) Pawn’lardan bir Dövüşçü ve Hırsız alıyorsunuz. Ya da ikinci bir Büyücü satın alarak, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış ustaların etrafınızı sarmasını izliyorsunuz.